Ingen snabb räddning för myskoxstammen
FUNÄSDALEN, Östersunds-Posten
Onsdag 11. desember 2002


Det kommer att dröja minst ett år innan myskoxar från djurparker kan sälla sig till oxarna i Härjedalen. Naturvårdsverket är fortfarande skeptisk mot planerna att föra ut djur i fångenskap och ser hellre andra lösningar.

- I första läget kan det vara bättre att försöka få norska oxar till Härjedalen, säger Tommy Svensson på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.
    Det blir ingen snabb lösning när det gäller att rädda den sargade myskoxstammen i Härjedalen. I måndags träffades den samrådsgrupp som jobbar inom mysoxprojektet och representanter för Naturvårdsverket. Med på mötet var också experter från olika djurparker som har erfarenhet från de ovanliga djuren.
     Ett förslag som tidigare funnits är att göra en rockad med några oxar och helt enkelt skifta vilda djur från Härjedalen med oxar från Lycksele djurpark. Naturvårdsverket har tidigare uttalat sig och varit skeptisk mot planerna då man finner det lite väl drastiskt och att det innebär ett experimenterande med vilda och sociala djur.
    Naturvårdsverket vidhöll den ståndpunkten vid måndagens möte och enligt Tommy Svensson återstår mycket innan det man kan komma till ett slutgiltigt beslut hur man bäst ska få kraft i myskoxstammen.
    - Vi stöttar projektet som är i gång men det måste utredas bättre och alla måste vara överens om tagen. Det gäller allt från rennäring, fritidshusägare, bofasta och både svenska och norska myndigheter, menar Tommy Svensson.
    - Och att ta in nya djur från andra länder är en stor apparat. Bara att ordna de tillstånd som krävs tar nog ett år i anspråk.
    Projektgruppen som de senaste åren jobbat med myskoxarna fick således ett negativt besked.
    - Jag har förståelse att myndigheterna måste ha tid på sig, men visst hade vi hoppats på att få klartecken på vårt förslag, säger Stefan Mörtberg.
    Myskoxarna i Härjedalen får som läget är nu försöka hanka sig fram utan någon ny kompis med friska gener från någon djurpark. Om nu inte Naturvårdsverket plötsligt gör en kovändning men i så fall kan eventuell utsättning inte äga rum förrän augusti.
    - Nu siktar vi in oss att försöka få hit några djur från norska sidan. Vi ska träffa de norska myndigheterna i början av januari, säger Stefan Mörtberg.


Håkan Persson

© COPYRIGHT ÖSTERSUNDS-POSTEN


redaktion@op.se ÖSTERSUNDS-POSTEN

Tilbake Neste artikel